Prohlídka Pražského hradu

Prohlídka Pražského hradu

 Prohlídka Pražského hradu

 Pražský hrad s průvodcem

Soukromá prohlídka Pražského hradu s průvodcem může zaujmout několik nadšenců do historie i architektury. Pražský hrad ale okouzlí všechny. Dozvíte se několik faktů o sídle českého prezidenta a bývalém sídle českých dynastií. Soukromou prohlídku Pražského hradu s průvodcem pro vás rádi zprostředkujeme.

Tento komplex je jedním z největších hradních komplexů na světě. Stal se dokonce i symbolem České republiky. Je jedním z nejvýznamnějších českých památek vůbec. Kromě těchto vyznamenání a důležitosti pro český národ se jedná doslova o kus uměleckého díla, ale i kulturní instituci.

Co se dalších zajímavostí týče, hrad byl zaznamenán do Guinessovy knihy rekordů jako největší a nejstarší hradní komplex na světě. Jeho rozloha dosahuje až 70.000 m². Řadí se samozřejmě i do světových památek UNESCO.

Pražský hrad – stručná historie a panovnické dynastie 

Osídlování místa, kde dnes stojí Pražský hrad, se datuje dokonce do dob neolitu.  Archeologové v hradním komplexu nalezli různé předměty. Dle nich se zjistilo, že pocházejí dokonce již z první poloviny 9. století. Mezi nálezy patří např. dřevěné ploty nebo opevnění. Nalezeny byly ale třeba i šperky.

Dnešní podobu komplexu začali Přemyslovci. Na hradě začala jako prví sídlit knížata. Postupem času se Pražský hrad stal i sídlem králů. Od roku 1918 při vzniku Československa se na hradě hrdě usadil první prezident.

Královské dynastie započaly se stavbou hradního komplexu tak, jak jej známe dnes. Přemyslovci, jak již bylo zmíněno, byli prvním rodem, který začal hrad obývat a budovat. Nicméně Přemyslovci nebyli jediným královským rodem na hradě. Hradčany ve středověku obývali a dále opevňovali Lucemburkové. Ti hradbám přinesli především gotickou podobu.

Po vládě Jiřího z Poděbrad přebírají trůn Jagellonci. Vladislav Jagellonský nechal postavit Vladislavský sál. Tento velice prostorný sál, tehdy největší v Evropě bez klenutých sloupů, přinesl do Čech poprvé renesanci. Následujícími panovníky na území hradu byli Habsburkové, a jako poslední Habsbursko-Lotrinská dynastie. Habsburkové, především Ferdinand I. Habsburský okolí hradu přestavovali do renesanční podoby.

Části Pražského hradu – Zlatá ulička a bazilika Sv. Jiří

Na hrad se vydejte směrem z Malostranského náměstí a hned po pravé straně budete míjet Zlatou uličku. Zlatá ulička sestává z malých roztomilých domků. Postaveny byly kolem v 16. století. Původní název uličky byl Zlatá. A to prý dle pověsti. Vykládá se, že v malebných domečcích bydleli zlatníci. Co je na tom pravdy nevíme, ale jednalo se o nejchudší čtvrť Hradčan. Proto asi tolik pravdivá nebude. Najdou se i tací, kteří tvrdí, že tu bydleli alchymisti, pokoušející se vyrobit zlato. V 19. století začala ulička být zajímavá pro turisty. Váže se k ní totiž spoustu legend a pověstí. Po 2. světové válce už ulička tolik obyvatel neměla. Proto od zbývajících majitelů vláda domky odkoupila. Nechala je opravit a barevně ozdobit. Tak, jak je můžete vidět dnes.

Pokračujte dál do kopce a téměř nahoře, ještě před nám. U Svatého Jiří, narazíte právě na baziliku Sv. Jiří. Tato bazilika je jedna z nejstarších kostelů u nás. Postavena byla kolem roku 920. Sloužila také jako pohřebiště Přemyslovců. Ti jsou zde pochováni do dnes. Svoji architekturou jasně značí románský sloh, gotiku i baroko.

Části Pražského hradu – Starý královský palác

Naproti jižní věži katedrály Sv. Víta se táhne Starý královský palác. Palác byl sídlem králů od 10. až do 16. stol. Jedná se o velice rozlehlou gotickou stavbu. Části paláce jsou: kostel Všech svatých, navazující na již zmíněný Vladislavský sál. Jagellonci nechali vybudovat prostor pro zasedání zemského sněmu. A to Starou sněmovnu. Ludvíkovo křídlo, tvořící další část Starého královského paláce, je známé pro třetí pražskou defenestraci (r. 1618). I tu byli vyhozeni z okna čeští šlechtici.

Části Pražského hradu – Katedrála sv. Víta 

O celém názvu katedrály málokdo ví. Tato dominanta Pražského hradu se svým celým jménem totiž nazývá Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Výška kostelní věže, jež se tyčí do výšky 96m, učinila katedrálu třetí nejvyšší v Česku. (Úplně nejvyšší kostelní věž v České republice je mimochodem katedrála sv. Bartoloměje v Plzni. Věž je vysoká něco přes 100m.)

Stavba tohoto římskokatolického kostela se táhla napříč mnoha stoletími. Započata byla stavbou rotundy kolem roku 929 sv. Václavem. Až roku 1344 byl položen základní kámen ke stavbě katedrály. Jan Lucemburský zahájil výstavbu v čele s architektem Matyášem z Arrasu. Stavba byla zahájena v souvisosti s povýšením Prahy na arcibiskupství. To znamenalo, že se Praha stala sídlem církevního biskupa.

Poslední západní část byla přistavěna v letech 1873–1929. Následně samozřejmě probíhalo mnoho katedrálních úprav. Stavební slohy, promítnuté do této hrobky českých králů jsou gotika a novogotika.

Uvnitř katedrály se nachází mauzoleum. Proto je katedrála známá taky pod názvem Hrobka českých králůKromě králů tu jsou pochováni i knížata. Celkem zde odpočívá 27 osobností.

Prohlídka trvá max. 2,5 hours

V hradním komplexu se můžete projít i třemi zámeckými zahradami. Detailní popis celého komplexu vám můžeme tedy poskytnout se soukromým průvodcem. Pokud vás Praha zajímá, průvodce Prahou vás seznámí i s ostatními částmi Prahy.

Zlatá ulička | PragueHere.comStarý královský palác (Pražský hrad) – WikipedieÚvodní stránka - Pražský hrad pro návštěvníky

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 + nineteen =